Naast het IMG (voor schadeafhandeling) en de NCG (voor versterking) zijn er meerdere organisaties waarvan u hulp kunt krijgen. Maar wie doet wat? We zetten het op een rij:
Bij Ondernemersloket GroBusiness kan een mkb-ondernemer terecht voor vragen, bijvoorbeeld over financiering, internationalisering, digitalisering of verduurzaming. U bespreekt uw vraag met de specialist van GroBusiness. Afhankelijk van de vraag kan de specialist de vraag zelf beantwoorden of doorverwijzen naar een andere specialist.
Steunpunt Stut en Steun is er voor bewoners en ondernemers met financiële en emotionele schade door de (in)directe gevolgen van gaswinning in de provincie Groningen en de gasopslag Norg. Stut en Steun is onafhankelijk en deskundig. Het steunpunt ondersteunt ondernemers bijvoorbeeld bij administratieve processen en commerciële en fiscale gevolgen van schade en versterking.
Inwoners en (micro-)mkb’ers (2-10 werknemers en een maximale jaaromzet van €2 miljoen) in het aardbevingsgebied kunnen terecht bij het Vangnet Bijzondere Situaties. Het gaat dan om inwoners en (micro-)mkb'ers die psychische, medische of (dreigende) financiële problemen hebben waar zij zelf niet meer uit komen.
U kunt uzelf niet aanmelden voor het vangnet. Daarvoor kunt u terecht bij:
Het Interventieteam Vastgelopen Situaties is een onafhankelijk team dat maatwerk biedt bij ingewikkelde en vastgelopen situaties. Wanneer het IMG en de NCG de bewoner geen oplossing meer kunnen bieden, kan de gemeente het interventieteam hiervoor vragen.
U kunt uzelf niet aanmelden bij het interventieteam. Dat kunnen burgemeesters van aardbevingsgemeenten, het IMG of de NCG doen.
Heeft u vragen over bij welke organisatie u het best terecht kunt? De mkb-consulent kan u hierbij helpen.